FOTO: Budimir posjetio Ahmiće i Vitez

Nenajavljeno, bar za hrvatske medije, u Vitez su u popodnevnim satima, nakon što su prisustvovali komemoraciji u Trusini, stigli potpredsjednik i predsjednik F BiH, Mirsad Kebo i Živko Budimir. U pratnji brojnih bošnjačkih dužnosnika političke i izvršne vlasti sa svih razina, te velikodostojnika IVZ koje je predvodio Nusret efendija Avdibegović, muftija travnički, visoki dužnosnici F BiH, Budimir i Kebo, položili su cvijeće uz spomen obilježje i poklonili se žrtvama zločina u Ahmićima.

Na spomen-obilježju navedena su imena 116 žrtava Ahmića, stradalih 16. i 17. travnja 1993. godine. Zločin su počinili pripadnici HVO-a.

U pratnji predsjednika F Živka Budimira bila su i dvojica ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez, generali u mirovini, Filip Filipović i Drago Dragičević.

Okupljenim novinarima u Ahmićima, Živko Budimir je kazao kako je ovaj posjet Trusini i Ahmićima, važan korak ka pomirenju i nužnosti priznanja „da su zločine činili i počinili i pripadnici mog a ne samo njihovog naroda”. „Ovakve posjete i odavanja počasti žrtvama, mora biti i pouka i poruka da se nikada više ovakvo što ne dogodi”, poručio je Budimir.

U pratnji dvojice generala Živko Budimir je položio svježe cvijeće i upalio svijeću uz veliki spomen križ na ulazu u mjesno groblje Topala, podignut u spomen na žrtve hrvatsko-bošnjačkoga rata u kojemu su Vitez i Lašvanska dolina bili 316 dana potpuno opkoljeni i stalno napadani, gdje su, također i nad Hrvatima počinjeni brojni strašni zločini za koje još uvijek neprocesuirani zločini.

Predsjednik F BiH, Živko Budimir sa generalima Filipovićem i Dragičevićem iz Ahmića se uputio u Vitez gdje su mu domaćini bili članovi mjesne Udruge HVIDR-a. A u Vitezu su im se pridružili i brojni drugi dužnosnici HSP-a na čelu s predsjednikom Zvonkom Jurišićem. Svi skupa, uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u prošlom i u Drugom svjetskom ratu, položili su cvijeće i upalili svijeće.

{gallery}drustvo/hvidra_vijenci{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL