FOTO: Brojni Vitežani, Busovljaci, Kiseljačani i Fojničani hodočaste Svetom Ivi u Podmilačje

Nekoliko desetaka tisuća hodočasnika i ove godine će pohoditi najveće nemarijansko svetište u Bosni i Hercegovini i u ovom dijelu Europe. Svetište sv. Ive u Podmilačju kod Jajca glasi za jedno od najstarijih katoličkih svetišta na prostoru bivše Jugoslavije. Svetište, koje je nadasve poznato po brojnim ozdravljenjima, posjetit će i ove godine mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Među desetinama tisuća hodočasnika su i stotine Vitežana, Busovljaka, Kiseljačana, Fojničana…koji i ove godine hodočaste put Podmilačja. Na putu dugom oko 100-injak kilometara svi oni uz prinesenu žrtvu mole i za zagovor Svetog Ive. Opće je poznato da su se po zagovoru ovog sveca događala mnoga ozdravljenja o kojima svjedoče vjernici i to ne samo katoličke već i drugih vjeroispovijesti. Čudotvornost svetišta mnogi od davnina ističu kao sigurnu činjenicu prisutnu u svijesti i u praksi katolika.

Brojni hodočasnici iz Mošunja, Krčevina, Šantića, Jardola, Stare Bile, Dubravice, Zabilja, Grginog Polja, Divjaka, Gačica, Nadioka, Rijeke, Večeriske, ali i Bara, Polja, Hrasna, Rovne, Brestovskog, Brnjaka, Bakovića, Gojevića, Ščitova, Nadbara te gradskih područja nalaze se na putu. Uz zahvalu logističarima, koji ih prate automobilima, velik dio njih uputio je zahvalu općini Dobretići i načelniku Ivi Čakariću, koji je sa svojim sumještanima učinio sve napore da se hodočasnici osjećaju što ugodnije i da im budu na raspolaganju koliko je god to moguće.

Najbrojnija skupina koju smo sreli bila je ona iz Planinarskog društva “TIM” iz Busovače, u kojoj smo izbrojali 57 hodočasnika, piše Vitez.info.

Svim hodočasnicima želimo sretan i blagoslovljen put, a svima koji im pomažu obilje Božjeg blagoslova.

Ukoliko ste i sami na hodočašću pošaljite nam svoju sliku.