FOTO: Blagdan Velike Gospe svečano obilježen u župi Dolac

Blagdan Velike Gospe u srednjoj Bosni posebno svečano slavi se u travničkoj župi Dolac, čija je nebeska zaštitnica ova svetica.

Na blagdanskim svečanostima u ovoj župi, već tradicionalno, okupi se veliki broj vjernika, tako je bilo i ove godine, a uz vjernike iz Lašvanske doline stigli su i mnogi hodočasnici iz drugih srednjobosanskih župa.

I ove kao i prethodnih godina blagdanska sveta misa slavljena je u dvorištu župne crkve, a uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Zorana Livančića, gvardijana franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Dragu Pranješa i još desetak svečenika srednjobosanskih župa, svetu misu je predvodio fra Mirko Majdandžić, župnik župe sv. Mihovila u Varešu.

Blagdanu Velike Gospe i blagdanskoj svetoj misi prethodile su vjerske pobožnosti trodnevnice koje su predvodili fra Nikola Matanović, fra Zoran Livančić i fra Marinko Didak, župnik župe Ovčarevo. Pre početak svete mise uočnice, u procesiji oko župne crkve nošen je kip Blažene Djevice Marije.

Župa Dolac osnovana je daleke 1827. godine, a župna crkva, jedna od najljepših u Bosni, izgrađena je 1854. godine. Novoizgrađenoj crkvi je liječnik iz Bolonje, Badecki, tada darovao kip Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, udovica Bana josipa Jelačića darovala je misnice, a književnik Ivan Kukuljević- Sakcinski, umjetnički vrijednu sliku sv. Petra koja se i danas čuva u župnom uredu.

U prošlom ratu župa Dolac je pretrpjela velika stradanja i čak dvije trećine župljana je prognano i opljačkano. Teško je stradala i župna crkva, uništen je crkveni inventar, vitraje, freske, oltari…, a uništene su i orgulje muzejske vrijednosti, treće po starosti na Balkanu. Obnova crkve je završena, povratak prognanih župljana je tekao sporo s brojnim preprekama i opstrukcijama, ali ipak nije mogao biti onemogućen i zaustavljen. Ratne rane su i dalje vidljive, no život teče, a za mir, toleranciju i bolje životno sutra u ove blagdanske dane, kroz molitvu i zavijete, upućivani su nebeskoj zaštitnici Blaženoj Djevici Mariji.

Zvonimir Čilić / VL

dolac velika gospa2dolac velika gospa3dolac velika gospa4