FOTO: Blagdan sv. Josipa obilježen u samostanu časnih sestara Družbe Služavki malog Isusa

altPosebno svečano blagdan sv. Josipa obilježen je u samostanu časnih sestara Družbe Služavki malog Isusa u Vitezu. Uoči blagdana u samostanskoj crkvi posvećenoj sv. Josipu slavljene su svete mise trodnevnice, a predvodili su ih vlč. Marko Majski, fra Mirko Bobaš i fra Mika Stojić, dok je blagdansku svetu misu u ponedjeljak navečer, u prepunoj crkvi, predvodio dr. prof. don Pavo Jurišić, dekan bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Blagdanskoj svetoj misi prisustvovao je i časnim blagdan čestitao i općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović.

Časne Družbe Služavki malog Isusa u Vitez su došle po nalogu vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Štadlera 1907. godine, osnovale ekonomiju „Polje svetog Josipa”, kako joj je dato ime, gdje su proizvodile hranu za sirotište „Egipat” u Sarajevu.

U Vitezu, u naselju Željeznička stanica, časne su sagradili svoj Dom-samostan, u sklopu kojega je sagrađena i crkva posvećena sv. Josipu. No, nakon 42 godine vrijednog i predanog rada, što je na ovom području ostavilo neizbrisivo pozitivan trag, 23. lipnja 1949. godine napustile su Vitez pod pritiskom tadašnje represivne komunističke vlasti, a sva njihova imovina je oduzeta.

Na sreću, u prvoj godini ovoga stoljeća, uz razumijevanje općinskih vlasti, u Vitez su se vratile časne Družbe Služavki malog Isusa, vraćen im je dio oduzetog im posjeda, potpuno devastirana i zapuštena crkvica sv. Josipa s pripadajućim samostanskim prostorom. Vrijedne časne brzo su obnovile crkvicu i samostan u čijemu su sklopu osnovale Dječji vrtić i Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju „Sveti Rafael”.

Nedaleko samostanskog zdanja, na dijelu vraćenog im posjeda koji od davnina nosi naziv „Gaj časnih sestara” uspjele su sagraditi Dom za stare i iznemogle osobe „Sveti Josip”. Ovaj Dom koji vode časne Družbe Služavki malog Isusa, djeluje organizacijski odvojeno od Samostana s Dječjim vrtićem i Centrom „Sveti Rafael”.

{gallery}drustvo/sestre_misa{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL