FOTO: Ambyenta FIS izlagala na GAST-u u Splitu

naslovnaNa 18. međunarodnom sajmu “Gast” u Splitu, predstavilo se 1.100 izlagača i suizlagača iz 11 zemalja. Među njima su bili i predstavnici Bosne i Hercegovine. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s USAID-Sida FIRMA Project Bosnia & Herzegovina i Županijskom gospodarskom komorom Tuzla, uz financijsku podršku Federalnog ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt, organizirale su zajednički nastup bh firmi – proizvođača namještaja od drveta, tapaciranog namještaja, kao i metalnog namještaja posebno s primjenom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, na ovoj značajnoj privrednoj manifestaciji za širi region.

Na zajedničkom štandu, površine od 250 m2 Bosnu i Hercegovinu su predstavljali “AMBYENTA FIS” Vitez, “MALAGIĆ” Živinice, EDEN GARDEN d.o.o. – Istočno Sarajevo, Obrtnička komora Tuzla, “Propak” d.o.o. Tuzla, “Rattan Sedia” Brčko Distrikt, Turistička zajednica FBiH i “UNIS” Udružena metalna industrija Sarajevo.

Nakon svečanog otvaranja sajma, visoka delegacija predvođena predsjednikom republike Hrvatske, Ivom Josipovićem obišla je sve sajamske prostore, a značajno je spomenuti da se u ugodnom razgovoru s Nedretom Kikanovićem, predsjednikom Županijske gospodarske komore Tuzla, zadržala na zajedničkom izložbenom prostoru Bosne i Hercegovine.

Inače, sajam u Splitu je ključno mjesto susreta brojnih proizvođača i trgovaca iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, prepoznat u poslovnim krugovima kao mjesto ugovaranja logistike za turističku sezonu.

Najznačajniji je sajam ovog tipa u Hrvatskoj, pa i šire. Manifestacija bilježi stalan trend rasta, kako izlagačkog prostora, broja izlagača i posjetitelja, tako i broja sklopljenih i ugovorenih poslova. Ovo je jedini sajam u Hrvatskoj koji bilježi konstantan rast svih ekonomskih pokazatelja. U okviru sajma organizator je pripremio i niz kvalitetnih pratećih sadržaja. Održavali su se i specijalizirani sajmovi prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, kave, namještaja i sajam turizma, a sajam je pratilo i niz stručnih konferencija i poslovnih susreta.GAST026IMAG0182IMAG0183IMAG0185IMAG0186