Formiran Savez udruženja Roma SBŽ

Predsjednica novoosnovanog Saveza Roma Srednjobosanske županije je Vitežanka, studentica Pedagoškog fakulteta u Sarajevu, Aldina Fafulović. Tako su, naime, odlučili predstavnici 11 udruženja Roma koliko ih je do sada djelovalo u ovoj županiji, na Skupštini održanoj u Travniku.

Na funkciju zamjenika predsjednika Saveza izabran Safet Muheljić iz Donjeg Vakufa, dok na mjesto predsjednice Skupštine Saveza Roma izabrana Jasminka Musić, također iz Viteza.

Skupština Saveza Roma Srednjobosanske županije broji 33 člana, po tri člana iz svakog udruženja, a u Upravni odbor Saveza, uz predsjednicu i njezinog zamjenika, Aldinu Fafulović i Safeta Muheljića, izabrani su: Omer Beganović (Kiseljak), Rizvan Seferović (Turbe), Fahrudin Zukanović (Bugojno) i Varnesa Zekić (Jajce).

Formiranje Saveza Roma Srednjobosanske županije, podržao je i područni Ured OSCE-a u Travniku, a što je u prigodnom pozdravnom obračanju kazao i voditelj Ureda Cristiano Barale.

Na ukazanom povjerenju prigodno se zahvalila izabrana predsjednica Aldina Fafulović, naglasivši kako ih sve skupa čeka težak i odgovoran posao napraviti nove iskorake u kvalitetu života, rada, obrazovanja, zapošljavanja… Roma, i u ostvarivanju prava koja Romi na ovom području još uvijek nemaju. „Istina, u odnosu na vrijeme od prije desetak godina, napravljeni su veliki pozitivni pomaci, no na nama je sada, da uz pomoć OSCE-a, lokalnih zajednica, te županijskih struktura vlasti, taj trend nastavimo i ubrzamo pozitivne promjene na dobrobit romske populacije i društva uopće, kazala je predsjednica Aldina Fafulović.

Zvonimir Čilić / VL