Formiran Savez Gorskih službi spašavanja u BiH

Formiranjem Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH stvorena je sinergija spasilačkih službi u cijeloj BiH i pretpostavke da u narednom razdoblju mogu operativno brže i efikasnije djelovati pri spašavanju ljudi u nevolji.Predsjednik Upravnog odbora Saveza Gorskih službi u BiH spašavanja Zdenko Marić na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio je novoformirani Savez, njegove ciljeve, strategiju i planove.

Savez je formiran 12. kolovoza, a cilj je, po Marićevim riječima, da u cijeloj državi, pa i u svakom manjem mjestu imaju oformljene jedinice za spašavanje, bilo da su to gorske službe spašavanja za kopneno spašavanje i potragu ili službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

“Cilj nam je da te službe obučimo po istim doktrinama i tehnikama i da se međusobno dobro poznajemo jer je situacija na terenu pokazala posebno u zadnje dvije godine da je potrebno da na jednom mjestu djelujemo zajednički u trenutku kada se dogodi potreba i da više službi iz više gradova dođe na neku lokaciju i budu koordinirane”, dodao je Marić.

Naveo je da su dosad imali podršku od vladinih institucija, ali ne i dovoljnu.Marić je izdvojio da su pri pripremanju Saveza GSS u BiH imali veliku podršku Ministarstva sigurnosti BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izrazio je zadovoljstvo da su kolege iz GSS-a s područja cijele BiH formirale Savez GSS kao jednu organizaciju koja može i treba da bude partner državnim institucijima.

Poseban značaj formiranja Saveza GSS, po njegovim riječima, jeste činjenica da će sada legalno i legitimno prema nadležnim organima i organizacijama u BiH moći pokretati različite inicijative u cilju razvoja sustava spašavanja i gorskih službi spašavanja.

Izvor