Ford Focus: sve ili ništa

Ford Focus treće generacije je dobio vrlo težak zadatak da kao globalni automobil bude nosilac prosperiteta najvećeg američkog proizvođača automobila. Prodavat će se u 122 zemlje svijeta, a verzije za različite kontinente će se vrlo malo razlikovati. Na najvećem sjevernoameričkom Salonu automobila u Detroitu je nagovješten izlazak iz krize svjetske automobilske industrije.

Da više ništa neće biti isto kao prije, pokazao je i Ford sa novim Focusom, sa kojim imaju velike ambicije. Očekuje se da će se tržište sve više fokusirati na kompaktnije modele, pogotovo u SAD-u. Pravi proizvod za takvu situaciju je upravo Focus, a to dokazuje i plan za dupliranje proizvodnje do 2012. godine na dva milijuna primjeraka godišnje. Šta više, predviđa se da će najprodavaniji automobili u svijetu upravo postati oni iz “C” segmenta, kojemu pripada i Focus. Ekspanzija ove klase je već vidljiva i u Americi, a prema nekim istraživanjima se u velikoj mjeri povećava i postotak prodatih karavana, čije su prednosti u pogledu funkcionalnosti sve očiglednije.

Novina je i to što će Focus biti gotovo identičan za sva svjetska tržišta, a postotak zajedničkih komponenti za sve modele bez obzira na to da li su za američko, kinesko ili europsko tržište će iznositi oko 80 posto. To će svakako pojeftiniti proizvodnju, kao i podatak da će na novoj “C” mehaničkoj platformi biti razvijeno još deset novih modela. Inače, proizvodiće se u nekoliko zemalja, među kojima su SAD, Kina, Njemačka, Rusija i Španjolska.

Za početak, predstavljene su karavan i sedan verzija, a na istoj mehaničkoj platformi je već napravljen monovolumen “C-maks”, dok se u budućnosti očekuje model iz sve popularnijeg MAV (multi activity vehicles) segmenta.

Auto je inače dizajniran u njemačkom razvojnom centru, a posebna pažnja je posvećena ergonomiji u kabini, odnosno radnom mjestu vozača. Razvijen je posebno sučelje koje praktično omogućava vozaču da glasom upravlja velikim brojem elektronskih sistema, ali i preko tastera na volanu koji ima pet pravaca. Fabrika tvrdi da se sve komande intuitivno koriste, a one za “klimu” i ozvučenje su tradicionalne, ručne.

Među motorima kojima će novi Focus biti opremljen su i EcoBoost četvorocilindrični benzinci sa turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva. U Europi će biti zapremine 1,6 litara, dok su za ostale kontinente predviđeni veći. “Duratork TDCi” komon rejl dizel motori su poboljšani tako da svi ispunjavaju ne samo euro 5 norme o emisiji izduvnih gasova, već imaju i smanjenu potrošnju od deset do dvadeset posto u odnosu na aktuelne modele.

Karoserija je čvršća za 25 posto u odnosu na prethodnu verziju zahvaljujući upotrebi specijalnih čelika od kojih je napravljeno 55 posto delova na karoseriji i šasiji. Takođe je smanjena buka, a Ford naglašava da je oformljena specijalna strategija za pronalaženje komponenti najvišeg kvaliteta različitih proizvođača iz cijelog svijeta, a koje će biti ugrađene u svaki Focus.

Ovim je Ford dao primjer kako se dobrom organizacijom i strategijom auto industrija može vratiti na stare staze, a u svemu bi najviše trebalo da profitiraju kupci.

Odgovor konkurenciji

Oprema će biti u skladu s vremenom i konkurencijom, tako da će bluetoth uređaj biti dio(Sync) paketa, koji još obuhvaća veliki osmoinčni displej osetljiv na dodir, navigacijski uređaj i komandovanje glasom. Takođe, imat će Hands Free otključavanje, a za startovanje motora će se koristiti taster. Na spisku opreme će se naći i kamera za vožnju u nazad i sistem za automatsko paralelno parkiranje.

Električni “fokus”?

Ford je potvrdio planove da počinje sa proizvodnjom potpuno električnog vozila koje će najverovatnije biti bazirano upravo na Focusu. Pravit će se u fabrici u Michigenu i bit će namenjen isključivo prodaji u Sjevernoj Americi. To će biti prvo takvo vozilo u povijesti Forda.

Povijest

Od kako je predstavljen 1998. godine na Salonu automobila u Ženevi, Focus je prodat u 9,2 miliona primeraka. Iste godine počinje proizvodnja u Njemačkoj, a dvije godine kasnije i u Americi. U međuvremenu, pogoni se otvaraju u Meksiku, Tajvanu, Španjolskoj, Rusiji, Filipinima, Kini i Južnoj Americi. Proizvodnja druge generacije počela je 2004. godine, a 2006. je predstavljen Focus Coupe-Cabrio sa tvrdim krovom koji je dizajniran u saradnji sa studiom Pininfarina.

{gallery}automobili/focus_2012{/gallery}