Folklorni sastav Napredak iz Busovače dočekao i ispratio Papu Franju i tako zlatnim slovima ispisao povijest društva i grada

Jučer je Folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva Napredak Busovača imao čast dočekati i ispratiti Papu Franju na sarajevskom aerodromu i tako zlatnim slovima ispisati povijest društva i grada.

Ono, pak, što mnogi nisu očekivali je da će im Papa Franjo, i na dolasku i na odlasku, posvetiti toliku pozornost i rukovati se sa svakim od njih. Time je Papa već u startu izmijenio protokol čemu su svi domaći, regionalni i svjetski mediji dali veliku pozornost te se milijunski TV auditoriji mogao upoznati s narodnim nošnjama Hrvata iz Busovače.

Naravno, pored naših folkloraša na aerodromu su bili i članovi sljedećih društava: RKUD „Proleter“ iz Sarajeva, KUD „Topala“ iz Viteza , KŠD „Rakitno“ Posušje , IFG „Sloga“ iz Guče Gore, Udruga “Društvo Breščana” iz Breške kod Tuzle, članovi Židovske općine Sarajevo te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Mi smo iskoristili prigodu i kontaktirali osobu koja je najodgovornija da su upravo naši folkloraši bili ti koji su imali ovu nevjerojatnu čast, a to je gospodin Josip Križanović, predsjednik HKD Napredak Busovača. Budući da je HKD-u Napredak povjereno organiziranje dočeka i ispraćaja Pape Franje na sarajevskom aerodromu, gospodin Križanović je ujedno imao ulogu glavnog koordinatora i organizatora. Naravno, zanimalo nas je kako su izabrani baš naši folkloraši i kako je zadovoljan kompletnom organizacijom?

Pa najprije moram zahvaliti svima koji su bili na dočeku i ispraćaju Pape Franje, imali su jedan zaista naporan dan koji je započeo u 2 sata poslije ponoći i završio u 21 sat. Također, vidim po današnjim reakcijama samih folkloraša iz čitave BiH da su oduševljeni, prije svega samim postupkom Svetog Oca da se rukuje sa svima, ali i njegovom neposrednošću. Djevojčice iz Posušja su mu otpjevale i poznatu gangu što su prenijeli svi svjetski mediji. Po završetku pjesme Papa im je rekao „bravo“.

Znali smo svi u organizaciji, a to je prije svega ured Središnje uprave Napretka u Sarajevu koji je podnio veliki teret, da je to fantastičan događaj za sve nas. To su prepoznali i mediji pa su svemu posvetili iznimnu pozornost tako da se ovaj naš trud i rad itekako isplatio. Naravno folklorni sastav HKD Napredak Busovača je zaista jedan od najboljih, folklornih sastava u sklopu velike Napretkove mreže diljem svijeta i samim tim su bili oni koje smo izabrali da budu naši predstavnici na aerodromu.

U samom početku pozvani su još neki folklorni sastavi Napretka, ali, nažalost, iz određenih razloga, ili planiranih putovanja nisu mogli biti jučer na aerodromu. Kao glavni koordinator uglavnom sam se trudio da na aerodromu budu zastupljene različite narodne nošnje Hrvata iz svih krajeva BiH, kao i da tu budu predstavnici i drugih konfesija.

Sam značaj svega ovoga za naše Društvo i grad Busovaču je neprocjenjiv jer praktično se višemilijunski TV auditoriji mogao upoznati s narodnim nošnjama Hrvata iz Busovače. Našim folklorašima ovo će ostati jedno veliko, neprocjenjivo iskustvo i nadam se da će blagoslov Svetog Oca uvijek biti uz njih i njihove obitelji.

Dobro je za povijest zapisati imena svih članova Folklornog sastava HKD Napredak Busovača i drugih Napretkovaca koji su imali čast i zadovoljstvo jučer dočekati i ispratiti Svetog Oca Franju, a to su Ivan Križanović, Lucija Ćosić, Nevenka Šušnjara, Lucija Petrović, Martina Krišto, Josipa Ćosić, Veronika Puljić, Julija Grubešić, Ivona Bagarić, Manuel Šušnja, Maja Tanasić, Irena Badrov, Tea Garić, Marko Komšić, Marija Vujica, Ana Tanasić, Valentina Čolić, Monika Okić

Prethodni članakMljekara Livno za tursko tržište isporučuje prvu narudžbu od 20 tona sira
Sljedeći članakDanas počinje isplata mirovina u Federaciji BiH