Fojnica: Predstavljena knjiga “Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike”

U organizaciji ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, 7. srpnja 2017. u Franjevačkom samostanu „Duha Svetoga“ u Fojnici je upriličeno predstavljanje knjige Velimira Bugarina Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike.

Knjigu su predstavili mons. dr. Pavo Jurišić, profesor religijske pedagogije i misiologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i don Donald Marković, župnik župe Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu.

Autor je mladi profesor etnologije i povijesti, koji je uz navedenu knjigu, autor još nekoliko knjiga, stručnih članaka i izložbe „Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine”.

U knjizi „Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike“ obrađeno je djelovanje hrvatskih misionara i misionarki u složenom vjerskom, kulturnom, ekonomskom i političkom kontekstu Afrike. Naglasak u radu je na interkulturnom susretu hrvatskih misionara i misionarki s pripadnicima afričkih tradicionalnih kultura.

„Knjiga je uistinu zanimljiva, posebno jer autor uspješno u cjelinu spaja znanstvene metode, iskustva misionara iz različitih tiskovina te razgovore koje je sam obavio s misionarima i ljudima koji su boravili određeno vrijeme u Africi. Usto je lagana za čitanje jer čitajući je čovjek ima dojam da je i sam autor boravio u Africi i da o tom iznosi svoja iskustva, što nam itekako govori o njegovoj predanosti pri pisanju ove knjige“, kazao je don Donald Marković.

„Crkva ne ide rušiti kulture, nego ugrađivati Kristovo Evanđelje u postojeće kulture, štititi i čuvati ugrožene rubne skupine i pomoći im u življenju njihova dostojanstva. Crkva je katolička po svojoj naravi ako je znak Kristove nazočnosti u sebi, koji je Spasitelj svih, a što ona naviješta u istini“, rekao je mons. Jurišić.

Prethodni članakU srijedu otvaranje manifestacije “Mošunjsko ljeto 2017”
Sljedeći članakPotrebna njegovateljica za čuvanje starice u Vitezu