Filmovi DORF-a na 15. Mediteran Film Festivalu

Iz Vinkovaca, i ‘službenog’ grada prijatelja Širokog Brijega, na 15. MFF stiže i jedan prijateljski festival. U off programu ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala tako će biti prikazana filmska ostvarenja s  DORF-a, jedinstvenog regionalnog festivala glazbenog dokumentarnog filma.

Iz bogatog programa DORF-a izabali smo sljedeće:

”Pravi čovjek za kapitalizam”  – Dokumentarac koji predstavlja bosanskohercegovačkog glazbenika iz Slovenije, pjesnika i pisca Damira Avdića. Film  koji se u početku fokusira na rat i njegove posljedice, kroz Avdićeve riječi postaje pobunjenička kritika kapitalizma. Ovaj je film dobio glavnu nagradu na DORF-u 2014.

‘’Punčke’’ – Glazbeni dokumentarac “Punčke” prati tri mlade djevojke iz istoimenog benda i govori o njihovih prvih pet godina na sceni. Kako se ne žele ograničavati na samo jedan glazbeni pravac, Punčke danas u svojim pjesmama kombiniraju različite utjecaje i stvaraju drugačiji zvuk od onoga što je bend radio u početku. Publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih.

‘’Bio jednom jedan čvor’’ – Film opisuje tužno stanje središnje željezničke putničke postaje u Vinkovcima te je i posveta nedavno preminulom Krsti Papiću i jednom od njegovih prvih dokumentaraca „Čvor“ (1969.). Ovo je također I svojevrsni vremeplov jer prikazuje današnje stanje željezničke postaje, ali i nekadašnje koje je prikazano u “Čvoru”.

‘’Di smo mi to’’ – Dokumentarni film o odlasku vinkovačke grupe Septica u Zagreb na dodjelu nagrada Zlatna koogla 2005. prati cool ekipu od vinkovačkog kolodvora, preko samog koncerta u KSET-u, pa sve do povratka u Vinkovce. Česta gostovanja Septice u kultnom KSET-u imala su posebnu atmosferu. Voljeli ili ne karakterističan smisao za humor, ovaj će vam film prikazati u jednom drugom svjetlu junake koji se kriju iza neobičnih imena u po mnogo čemu jedinstvenoj Septici.

15. Mediteran  Film Festival bit će održan od 27. do 30. kolovoza u kinu Borak u Širokom Brijegu. Više detalja potražite  na službenim festivalskim stranicama www.mff.ba.