Film Danisa Tanovića osvojio dva srebrna medvjeda na Berlinaleu

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunsjki film “Pozitia Copilului” (“Child Pose”/”Položaj djeteta”) Calin Petera Netzera, a film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” dobitnik je dva Srebrna medvjeda, Velike nagrade žirija i za najbolju glavnu mušku ulogu.

Film srpskog redatelja Srđana Golubovića “Krugovi” u čijoj produkciji je sudjelovala i producentska kuća Propeler film iz Zagreba, dobitnik je ovogodišnje nagrade ekumenskog žirija 63. Filmskog festivala u Berlinu, čiji je glavni program okončan u subotu dodjelom nagrada, javlja u subotu navečer Hina.

Prvonagrađena drama “Položaj djeteta” tematizira klasnu podijeljenost u suvremenoj Rumunjskoj, kroz priču o dominantnoj majci, koju igra Luminita Gheorghiu, koja koristi svoj društveni položaj kako bi sina spasila od zatvora.

Dok je rumunjski film slovio kao favorit za nagrade, iznenađenje večeri priredio je Oskarovac Danis Tanović, osvojivši dva Srebrna medvjeda s niskobudžetnim filmom snimljenim s natruščicima.

– Nadam se da ću jednom doći na Berlinale s malo veselijom temom, rekao je Tanović nakon što je primio Srebrnog medvjeda – Grand Prix žirija za svoj film “Epizoda u životu berača željeza” koji tematizira težak socijalan položaj Roma u Bosni i Hercegovini. Film je za samo 17.000 eura realiziran u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zbog toga jer porodica nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska obitelj glumi samu sebe.

Tanovićev film zabilježio je još jedan veliki uspjeh na Berlinaleu osvajanjem Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu mušku ulogu koja je dodijeljena naturščiku Nazifu Mujiću.

– Ovo je prvi put da sam na jednom ovakvom festivalu. Želio bih se zahvaliti svojoj ženi i djeci i mom najboljem prijatelju Danisu Tanoviću, rekao je Nazif Mujić obraćajući se publici na svečanosti dodjele nagrada u Berlinale Palastu. Pored Mujića glavnu žensku ulogu u filmu glumi njegova supruga Senada Alimanović.

Hrvatska koprodukcija, film “Krugovi” jedan je dobitnika nagrade ekumenskog žirija. Redatelj filma Srđan Golubović izrazio je zadovoljstvo tom nagradom.

– Jako sam sretan što je moj film dobio ovu nagradu, pogotovo zato jer je prikazan u jednom od sporednih programa Berlinalea. Mislim da je ovo dobra stvar za budućnost filma, rekao je Golubović za Hinu nakon vijesti o dodjeli nagrade.

Film “Krugovi” je i na ovogodišnjem festivalu u američkom Sundanceu prije nekoliko tjedana dobio specijalnu nagradu žirija.

Ekumenski žiri, sastavljan od predstavnika filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve, nagradu dodjeljuje filmskim djelatnicima koji u svojim filmovima “prikazuju ljudsko djelovanje koje stoji u skladu s evanđeljem” i koji “povećavaju osjetljivost za humane i socijalne vrijednosti”. Film “Krugovi” inspiriran je slučajem Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja, koga su ubili vlastiti suborci zato jer je priskočio u pomoć svom sumještaninu muslimanu.

Srebrnog medvjeda Berlinalea za najbolju režiju dobio je američki redatelj David Gordon Green za film “Prince Avalanche” a Srebrnog medvjeda, Nagradu Alfreda Bauera za film koji otvara nove perspektive kanadski redatelj Denis Cote za film “Vic i Flo su vidjeli medvjeda”.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku glavnu ulogu je dobila glumica Paulina Garcia za film “Gloria”, a Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobio je Jafar Panahi za iranski film “Parde” (“Navučena zavjesa”). Panahi je također jedan od redatelja ovog filma.

Srebrni medvjed za izvanredno umjetničko dostignuće dodijeljen je snimatelju Azizu Zambakijevu za kazahstanski film “Uroki garmoni” (“Pouke iz harmonije”).

Hrvatska je kinematografija na ovogodišnjem Berlinaleu bila predstavljena s dva filma: “Krugovi” Srđana Golubovića i “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića. Oba filma su bila prikazana u programu Forum, jednom od tri najvažnija festivalska programa.

U sklopu Europskog filmskog sajma koji se održava u sklopu Berlinalea prikazano je još pet filmova iz recentne hrvatske filmske produkcije.

63. Berlinale službeno je zatvoreno u nedjelju, danom rezerviranim za široku publiku.