FEELING DEAD: Facebook uvodi novu opciju za pokojnike, na mreži će moći biti aktivni i nakon smrti

Facebook od jučer postupno počinje uvoditi novost koja će riješiti nedoumice korisnika o tome što će se s njihovim profilom dogoditi u slučaju smrti. Preko sigurnosnih bi se postavki trebalo moći odabrati nekoga s liste prijatelja tko će steći pravo vođenja brige o profilu preminuloga.

Opcija bi se trebala zvati ‘Legacy Contact’, a osoba koja postane svojevrsni skrbnik profila imat će pravo s pokojnikom na Facebooku raditi govovo sve što poželi. Moći će mu mijenjati fotografije i prihvaćati nove prijatelje, zamrznuti profil i pretvoriti ga u sjećanje na osobu koja ga je otvorila ili pak deaktivirati i ukloniti kompletan sadržaj profila.

Ipak, neće moći čitati privatne poruke i neće moći brisati prije prihvaćene prijatelje, a i situacija s objavom statusa je nešto drugačija.

Skrbnik će moći napisati samo jedan status, koji bi na neki način trebao biti pokojnikov oproštaj od najveće globalne društvene mreže.

Iako je cilj riješiti čudne situacije nakon nečije smrti, kritičari ove Facebookove novotarije već su se javili i kažu da će živi možda biti u bunilu kada vide da njihov pokojni prijatelj na mreži nije sasvim mrtav, pogotovo ako im on prihvati zahtjev za prijateljstvo.

U Facebooku se brane tvrdnjom da samo žele udovoljiti stotinama tisuća zahtjeva svojih korisnika koji već godinama zahtijevaju ovakvu opciju. ‘Javljali su nam se članovi obitelji pokojnih korisnika koji su na profilu htjeli objaviti informacije o pogrebu ili su željeli doći do fotografija i sačuvati ih’, izjavila je Vanessa Callison-Burch iz Facebooka, a prenosi Jutarnji.hr.

Dosad je postojala mogućnost da, nakon što bi u kontaktu s Facebookom smrt nekog korisnika bila potvrđena, profil bude zamrznut i da služi kao sjećanje na preminuloga. To je značilo da bi se profilu moglo pristupiti i gledati što je na njemu objavljeno, ali ga nije bilo moguće uređivati.