Federalni klimatolog kazao kada nas očekuje vrhunac toplinskog vala: Nažalost još nema oborina

U Bosni i Hercegovini danas je prevladavalo sunčano vrijeme, a najtoplije je bilo u Trebinju gdje su u 14 sati izmjerena 34 stupnja. Ipak, meteorolozi vrhunac ovog toplinskog vala najavljuju za vikend.

Kako je rekao za portal “Avaza” klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum, na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca prevladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu naoblaku i visoke temperature zraka. – Temperature će ovog tjedna biti u porastu.

Od sredine tjedna uz novi toplinski val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi. Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stupnja – rekao je Zulum.

– Vrhunac ovog vala očekuje se za vikend, pa ćemo vidjeti hoće li biti novih rekorda. Narednih dana u središnjim dijelovima će biti jutarnje svježine. Kada ugrije bit će suho i bez oborina. To će pogodovati požarima. Nažalost, oborina neća biti još – rekao je za portal “Avaza” klimatolog Dženan Zulum.