Federalna vlada usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera F BiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 26. travnja 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od sedam dana, računajući od 29. travnja 2021. godine.

Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u F BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi F BiH dostavi njihov prijedlog, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade F BiH.

Jedna od naredbi propisuje obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra. Obvezno je nošenje maski na autobusnim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i otvorenim tržnicama te na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, a putem njih zdravstvenim ustanovama, kantonalnim općim i specijalnim bolnicama, kao i kliničkim centrima u F BiH, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a kantona.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament F BiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Inače, u informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. 

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskoj regiji i kao takve trebaju biti produžene, jer garantiraju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku predstavljalo visoki rizik.

Usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva objavljene su na web stranici Vlade F BiH (www.fbihvlada.gov.ba).