Federacija BiH traži novi način raspodjele novca od akciza za autoputove

Novi zakon o akcizama predviđa povećanje nameta za autoputove s 10 na 20 feninga, pa iz Federacije tvrde da bi tako bili duplo više zakinuti.

Dok MMF ne odredi novi način raspodjele novca za autoputove, zakon o akcizama ostaje u blokadi, poručuje Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara.
Zvizdić traži pravedniju raspodjelu novca među entitetima jer je, tvrdi, Federacija oštećena primjenom privremenih koeficijenata utvrđenih još 2009. godine.

Po toj odluci novac dijele prema dužini cestovnog prometa, a ne prema krajnjoj potrošnji. Mediji navode da je Republika Srpska za 7 godina oštetila Federaciju za 40 milijuna. Tu računicu odbacuje ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija, javlja ATV.

“Ne postoji nijedna zloupotreba sa stanovišta raspodjele. Raspodjela sredstava za putarine i izgradnju autoputova dijeli se po onim kriterijima koji su usvojeni još 2009. godine 59 posto FBiH, 39 posto Republici Srpskoj i 2 posto Brčko distriktu. Vrlo lako je izračunati je li ta raspodjela bila u skladu sa zakonskim rješenjem koje do sada postoji”, rekao je Tegeltija.

Upravo tu spornu odluku iz 2009. Federacija želi promijeniti. Tvrde da se koeficijenti, koji su tada dogovoreni, ne slažu s realnim uplatama na jedinstveni račun. Na posljednjoj sjednici u Mostaru tražili su da se novac podijeli kao i sve ostale od carina i PDV-a, po postotcima iz ove godine.

Da je na to pristala Republika Srpska bi dobivala oko 6,4 posto manje novca za autoputove, a novac bi išao Brčkom i Federaciji. Zbog toga je federalna ministrica financija Jelka Milićević blokirala do daljnjeg rad Upravnog odbora, a nisu ni dogovoreni uvjeti za raspodjelu sredstava u četvrtom tromjesečju.

Novi zakon o akcizama predviđa povećanje nameta za autoputove s 10 na 20 feninga, pa iz Federacije tvrde da bi tako bili duplo više zakinuti. Iz Vlade RS kažu da im je dosta uvjetovanja i da zakon o akcizama ne treba dovoditi u vezu s utvrđenim postotcima za raspodjelu novca. Ako dogovora ne bude MMF može odgoditi isplatu druge tranše za dva mjeseca, prije nego što potpuno obustavi aranžman.

Prethodni članakGdje je najzagađeniji zrak u FBiH
Sljedeći članakVitez: Uklanjanjem administrativnih barijera privući investitore