FBiH U PROTEKLA 24 SATA: U šest županija 68 oboljelih od COVID-19, zabilježen jedan smrtni slučaj

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 68 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Unsko-sanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Bosansko-podrinjskoj i Županiji Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana 53.232 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.988 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 912 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 54 smrtna slučaja, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o ženskoj osobi iz Lukavca (1938).

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 26.6. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 12.6. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja će se primjenjivati od 28.6. i Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Iz Kriznog stožera FMZ napominju da je županijskim stožerima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, dok dio datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.  

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Naredbom je, između ostalog, obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja se primjenjuje od danas i Preporuke Kriznog stožera FMZ od 26.6. možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakŽupne obavijesti župe Vitez – Trinaesta nedjelja kroz godinu (28.06.2020.)
Sljedeći članakDržavljanima BiH dopušten tranzit preko Hrvatske do Neuma