FBiH: U protekla 24 sata 57 oboljelih od COVID-19, zabilježena dva smrtna slučaja

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 539 uzoraka, od kojih je 57 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj (3), Srednjobosanskoj (4), Hercegovačko-neretvanskoj (5) i Županiji Sarajevo (16).

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj-oboljeli od COVID-19. Do sada je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva, dva smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o starijim muškim osobama iz Živinica i Tuzle. 

“Važno je da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. Neophodno je i od ključnog značaja da se svi posvetimo provođenju mjera osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.