FBiH: U protekla 24 sata 33 oboljelih od COVID-19, zabilježena tri smrtna slučaja

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 674 uzorka, od kojih je 33 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 44 986 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1373 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 981 pacijent, dok je trenutno aktivno 347 slučajeva pozitivnih na COVID-19. 

Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata zabilježena su tri smrtna slučaja, po jedan smrtni slučaj zabilježen je u Tuzlanskom kantonu (Živinice), Unsko-sanskom kantonu (Sanski Most) i Srednjebosanskom kantonu (Kiseljak).

“Posljednji podaci o broju oboljelih govore da je virus i dalje tu i da je opasnost od njegovog širenja stalna. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora s posebnim. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Od 14.6. primjenjuje se nova Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakMinistar gospodarstva ŽSB-a posjetio načelnika općine Travnik
Sljedeći članakSalezijanci otvaraju učenički dom u Žepču