FBIH: U protekla 24 sata 33 nova slučaja oboljenja COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 778 uzoraka, od kojih je 33 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (25), Zeničko-dobojskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (1), Srednjobosanskom (1) i Kantonu Sarajevo (5).

U Federaciji BiH do sada je testirano 46.235 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.430 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 991 pacijent, dok je trenutno aktivno 394 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva. 

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju  mjera prevencije koje su na snazi – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakVijeće ministara BiH prekinulo trakavicu, odobreno 4,2 milijuna KM za lokalne izbore
Sljedeći članakLimena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila započela realizaciju projekta ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj, kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške