FBiH: Trenutno aktivno 3.547 slučajeva-oboljelih od COVID-19, do sada zabilježeno 196 smrtnih slučajeva

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1645 uzoraka, od kojih je 326 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS u priopćenju napominju da su u protekla 24 sata u Sarajevu analizirani i uzorci prikupljani u periodu od 3. do 7. kolovoza.

Tijekom proteklog dana 15 je novooboljelih iz Središnje Bosne, od čega iz Travnika 9, Bugojna i Fojnice po 2 te Uskoplja i Donjeg Vakufa po 1.

U Federaciji BiH do sada je testirano 94.035 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 8.352 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 4.609 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 304 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.547 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 smrtnih ishoda. U pitanju su tri muške i jedna ženska osoba iz Sarajeva, te muškarac iz Uskoplja i žena iz Živinica. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 196, od toga 125 osoba je muškog i 71 ženskog spola.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporuča se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporuča se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredbom koja je na snazi obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Neophodno se pridržavati mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 8.8. 2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Prethodni članakPremijera predstave “Čarobnjak iz Oza” u produkciji GKM Vitez i Udruge “Uzor” oduševila Busovljake! (FOTO)
Sljedeći članakKardinal Vinko Puljić danas posjetio Dom “Sveti Josip” u Vitezu