FBiH: Tijekom protekla 24 sata zabilježena 42 nova slučaja oboljelih od COVID-19, troje iz ŽSB

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 518 uzoraka, od kojih su 42 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj (8), Unsko-Sanskoj (1), Srednjobosanskoj (3) i Županiji Sarajevo (10).

U Federaciji BiH do sada je testirano 47.785 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.561 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 992 pacijenta, dok su trenutno aktivna 523 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju građane na daljnji oprez i potrebu pridržavanja mjera osobne zaštite, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih. 

Na snazi je Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakVitežanka Ines Babić potpisala za viceprvaka i sudionika WABA regionalne lige
Sljedeći članakMariana Dražić: Iz Novog Travnika u sjećanju mi je najviše ostala bakina juha, i danas mi je na jelovniku