FBiH: Tijekom protekla 24 sata testirano 1.207 uzoraka, 309 novih slučajeva COVID-19 – nova dva slučaja u Vitezu

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskoj, Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Bosansko-podrinjskoj, Tuzlanskoj i Županiji Sarajevo.

U Središnjoj Bosni 13 je novih pozitivnih uzoraka, po tri su iz Fojnice, Bugojna i Kreševa, a po dva iz Viteza i Donjeg Vakufa.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 6.851 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 3.511 pacijenata,  238 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata, dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj. Do sada je zabilježeno 159 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, preminule su tri ženske osobe (Srebrenik, Sapna i Sarajevo), te tri muške osobe iz Sarajeva. 

Stanovništvu na području Federacije BiH se zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja, mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama izvan kućanstva. 

Obvezno nosite maske u zatvorenim javnim prostorima, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće držati distancu od dva metra, često i temeljito perite ruke i održavajte osobnu higijene i higijenu prostora u kojem boravite. 

U slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj) ili gubitak mirisa ili okusa, osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva se preporučuje da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.