FBiH: Tijekom protekla 24 sata 69 oboljelih i 29 oporavljenih od COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Bosansko-podrinjskoj, Herceg-bosanskoj i Županiji Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.940 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.154 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1056 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1042 slučaja-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 56 smrtnih slučajeva, u protekla 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškarcu iz Tuzle (1962.).

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju kako je veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje: 

“Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti, a širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem mjera – održavanje fizičke distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju. Ključno je odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali posebno kako ranjive skupine ne bi obolijevale, prije svega starije osobe i osobe s kroničnim oboljenjima.”

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.