FBiH: Tijekom protekla 24 sata 182 novooboljela od COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.300 uzoraka, od kojih su 182 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH: u Tuzlanskoj (14), Zeničko-dobojskoj (22), Hercegovačko-neretvanskoj (26), Zapadnohercegovačkoj (1), Unsko-sanskoj (13), Bosansko-podrinjskoj (5),  Srednjobosanskoj (5), Županiji Sarajevo (93) Posavskoj (2) i Herceg-bosanskoj županiji (1).

U Federaciji BiH do sada su testirana 71.562 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 4.170 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1709 pacijenata, 107 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.369 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada su zabilježena 92 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, radi se o ženskim osobama iz Sarajeva (1944.) i Prače (1932.) i muškim osobama iz Sarajeva (1978.), Sanskog Mosta (1960.) i Tuzle (1964.)

“Za adekvatan odgovor na povećan broj slučajeva COVID-19 u našoj zemlji potrebni su maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno. Epidemiološke službe 24 sata su na terenu i svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore. U svemu je veoma važna suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite”, kažu iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na neophodnost pridržavanja mjera osobne zaštite: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge, kršenjem odredbi i preporuka možemo dovesti u pitanje kako svoje tako i zdravlje najbližih”.