FBiH: Tijekom protekla 24 sata 130 novooboljelih od COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 794 uzorka, od kojih je 130 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskoj, Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Tuzlanskoj, Bosansko-podrinjskoj, Posavskoj i Županiji Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran je 75.451 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 4.749 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.890 pacijenata, 41 pacijent oporavio se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 2.754 slučaja-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 105 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, radi se o ženi iz Kalesije (1939.) i muškarcima iz Banovića (1960.), Tuzle (1946.) i (1961.) i Sapne (1938.).

Potreban je daljnji oprez kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao dalji porast broja oboljelih. Neophodno je da se svi pridržavamo mjera osobne zaštite – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje  maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. Za adekvatan odgovor na povećan broj slučajeva COVID-19 potrebni su maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

Prethodni članakBRAVOOO: Vitežanin Marin Jukić prvak Hrvatske s MNK “Olmissum” iz Omiša
Sljedeći članakSIPA uhitila 11 osoba u akciji “Pero”