FBiH: Štrajk upozorenja 4500 liječnika i stomatologa

Liječnici i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH danas bi trebalo da održe polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH odluku o stupanju u štrajk 4.500 liječnika i stomatologa donio je 19. rujna.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na prosvjedima liječnika u svibnju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da sudjeluju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Europe, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status.

“U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sistema”, upozorio je Zaid.