FBiH: Nova parlamentarna većina varljiva, SDA želi i “Devedesetku” u vlasti

Usvajanje novog Zakona o radu, osim što je razbjesnilo sindikate, otkrilo je i nove simpatije u Parlamentu. Sporazum je potpisan. SDA, HDZ BiH, A-SDA SBiH i BPS osigurali su tankih 50 glasova u Parlamentu Federacije. Iz SDA tvrde da će raditi na proširenju.

“Mi imamo još uvijek prostora da se to učini. Naime, HDZ 1990 je stranka koja ima 33% kapaciteta u odnosu na stranke okupljene u HNS”, kaže za Federalnu televiziju Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Zastupnik HDZ-a 1990 u Parlamentu FBiH Vjekoslav Bakula kazao je kako ta stranka ostaje opozicije u Parlamentu FBiH.

“To ne znači da nećemo podržati dobre stvari za Federaciju”, poručuje on

Da koalicija neće biti stabilna, pokazala je prekjučerašnja situacija prilikom glasanja za usvajanje Zakona o radu. Presudan glas bio je onaj Naše stranke, koja ne želi biti dio ove koalicije.

“Sa strankama kao što su SDA i HDZ mi nismo ideološki kompatibilni i nikada ne bismo sudjelovali u izvršnoj vlasti s takvim ljudima”, ističe Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

SDP-ov zastupnik Nermin Nikšić u Parlamentu FBiH izjavio je, pak, da konačno postoji parlamentarna većina, od 50 zastupnika, koja je legitimna i dovoljna.

A oni koji će preuzeti odgovornost trebali bi ubrzo krenuti u popunjavanje praznih stolica u Vladi Federacije.

“Ja sam ohrabren i nadam se tome do kraja osmog mjeseca”, izjavio je Jozo Bagarić, predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić istaknuo je kako su im bili važni principi i uspostava političke stabilnosti, a tek onda konkretne pozicije.

U budućnosti će donošenje odluka ovisiti o prisutnosti baš svih zastupnika stranaka koje čine novoformiranu koaliciju u Parlamentu. U protivnom, opet će biti potrebno političko lobiranje.