Fantastični trio ‘Rubinstein Klezmer Project’ oduševio u Busovači

Jedna od najposebnijih klezmer skupina današnjice, nadaleko poznati trio ‘Rubinstein Klezmer Project’, predvođen violinističkim virtuozom Ya’akovom Rubinsteinom, nastupio je sinoć u kino dvorani Theatre Napretkova doma u Busovači, čime je i službeno počelo obilježavanje 110 godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva „Napredak, podružnica Busovača.

Sinoćnji koncert održan je u okviru ‘Napretkovih božićnih dana kulture’ u Busovači, a nešto više od 50-ak zaljubljenika kvalitetne glazbe, koji su po dosta hladnom vremenu i vremenskim neprilikama došli na ovaj događaj, burnim pljeskom i ovacijama potvrdili su izvrsnost i kvalitetu članova ‘Rubinstein Klezmer Project’ trija.

Povodom održavanja koncerta u Busovači, gospodin Frano Y. Martinčević Kolonomos nas je pobliže upoznao s uspjesima i radom svjetski popularnog trija.

“Rubinstein Klezmer Project je jedan sjajan glazbeni projekt nastao u Norveškoj prije točno 6 godina, kada smo se maestro Ya’akov Rubinstein iz Njemačke i Izraela i moja malenkost dogovorili da započnemo jedan glazbeni projekt u kojem bismo stilski sublimirali poznate etno-glazbene stilove iz istočne i južne Europe u kombinaciji sa balkanskim melosom, sefardskom romansom, našim sevdahom i mediteranskom i izraelskom ritmičnom pentatonikom. Ovaj stil u skraćenoj verziji se naziva popularno danas u svijetu World Music ili Cross-over stile, a mi smo mu dodali pridjev multi-etno stil. U samom početku projekta nam se pridružio i naš dragi mladi kolega Almir Mešković iz Tuzle, koji momentalno boravi i radi u Oslu – Norveška.

Vremenom se pokazalo da smo, uz virtuoznu tehniku, sjajne aranžmane i našu itekako klasičarsku podlogu postigli pun pogodak i u smislu izuzetno rijetke, ali i efektne kombinacije instrumenata – violina, glasovir i harmonika.

Praktično na svim našim koncertima smo dovodili publiku u stanje euforije i oduševljenja kako našim interpretatorskim i umjetničkim pristupom, tako i u sjajnoj, otvorenoj i konstantnoj komunikaciji sa publikom, tako da je ljudima uvijek bilo premalo onoga što smo im pripremili, tj. uvijek smo pozivani na više bisova. U nekih sat vremena, mi smo u stanju obići uzduž i poprijeko tonovima i riječju mnoge meridijane i paralele, kulturne mape svijeta, što samo po sebi predstavlja izuzetno zanimljiv detalj.

Do sada smo nastupali u 10-tak europskih, afričkih i azijskih zemalja i izgradili ime, koje u svijetu etno glazbe predstavlja svjetski brend. Sama činjenica da je najprestižnija diskografsko-izdavačka kuća za etno glazbu u svijetu – ARC MUSIC iz Londona, s nama potpisala dugogodišnji ugovor i izdala naš prvi CD pod imenom “Fidler on the road” 2013. godine govori o tome tko smo i što smo.

I u našoj regiji, nastupima u dvoranama poput Mimare i Lisinskog u Zagrebu ili nastupom na “Sarajevskoj Zimi” 2014. godine u Domu Armije u Sarajevu, pred prepunim dvoranama, govori o nivou i kvalitetu. U Središnjoj Bosni smo nastupili po prvi put i to prije par tjedana u Kreševu i Kiseljaku, na moju snažnu inicijativu i pod vrlo simboličnim uvjetima, radi kulturnog uzdizanja i unapređivanja i moje matične sredine Središnje Bosne, i ti nastupi su bili popraćeni i medijski i publikom sa izuzetnim interesom i entuzijazmom, a isto je bilo i večeras na ovom prelijepom koncertu u Busovači.

__
Ya’akov Rubinstein sam za sebe je već veliko svjetsko ime i čovjek za koga se čulo i zna u svim glazbenim sredinama u svijetu. Vodio je nekoliko vrhunskih simfonijskih orkestara u Njemačkoj poput “Bamberg Simfoničara” i Simfonijskog orkestra u Nürnbergu, te bio koncertmajstor Berlinske Filharmonije i niza drugih slavnih orkestara i ansambala. Sada vodi proslavljeni komorni gudački ansambl “Tel Aviv Soloist”.

Almir Mešković izišao je iz klase slavnog virtuoza i pedagoga na harmonici prof.dr. Zorana Rakića, a magistrirao u Oslu na Norges Musikkhogskole.

Frano Y. Martinčević Kolonomos je magistrirao orgulje i crkvenu glazbu u Oslu na Norges Musikkhogskole 1998. godine.

Prethodni članakLedeno jutro širom BiH: U Vitezu -14
Sljedeći članakDario Čerkez trinaest puta uzastopno državni prvak