Fadil Novalić: Od najboljih smo postali najugroženiji, radi se o opasnoj bolesti, preradit ćemo mjere

Došli smo do granice zdravstvenog sustava, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić na pres-konferenciji nakon sastanka s predsjedateljima oba doma Parlamenta FBiH, premijerima županija, te čelnicima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite o aktualnoj situaciji i poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

– Mjere prirodne nesreće bile su na snazi 2,5 mjeseca i nakon toga imali 87 aktivnih slučajeva koronavirusa. Nakon toga smo imali konstantaciju da će ljeto oslabiti koronavirus. Do danas imamo 8 puta više zaraženih, umrlih je 201, to govori da ponovno imamo problem. Od najboljih smo postali najugroženiji, bili smo lider u prva dva i pol mjeseca. Dogodilo se smrzavanje ekonomije i nismo sebi mogli dozvoliti da se ide po tom principu, ali nismo ih popustili do te mjere da imamo ovakav rezulat, rekao je Novalić, prenosi Avaz. 

– Županije se moraju uključiti u ovo pitanje, a jedan dio će Federacija. Mi ćemo preuzeti PR da idemo prema medijima da ponovno skrenemo pažnju da se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj rodilje i da nisu više važne godine. Rafinirat ćemo postojeće mjere, pojasnit ćemo ih kako bi pomogli županijama da donose odluke. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka. Preradit ćemo svoje mjere – pojasnio je Novalić.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez ovom prilikom kazao je kako je sastanak bio konstruktivan.

– Željeli smo ukazati kako je trenutno stanje prilično teško. Željeli smo razmijeniti podatke s čelnim ljudima županija. Identificirali smo neke probleme koje imamo. Također pozvali smo ih da prate provođenje mjera koje su donesene s razine FBiH i donesu dodatne mjere. Već su neke županije donosile same mjere, rekao je Čerkez. Dodao je kako je važno angažiranje svih, a posebno inspekcijskih službi. 

Istaknuo je i kako “ovo više nije kriza i da danas živimo s virusom”. 

– Moramo naučiti štiti i sebe i druge. Očekujemo veću koordinaciju i bolje provođenje mjera, ali i nadzor nad provođenjem – naglasio je Čerkez.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je kako smo svi svjesni da se nalazimo u nepovoljnoj situaciji.

– Znamo da su sve oči uprte u inspekciju, a znamo da se neće ići s restriktivnijim mjerama. Dajemo do znanja kakve su mjere i na koga se odnose i koje su posljedice ukoliko se one ne primijenjuju. Inspekcijski organi će u narednom razdobljzu pojačano raditi – naglasio je Ajdinović.

Prethodni članakObavijest kandidatima koji su se prijavili na Javni oglas JKP“Vitkom“ d.o.o. Vitez
Sljedeći članakSindikalna potrošačka košara u srpnju koštala 1.822 KM, prosječna plaća 935 KM