Facebook za WhatsApp nudi 16 milijardi dolara

facebook-whatsapp-ap

facebook-whatsapp-apFacebook, najveća društvena mreža na svijetu, objavio je kako kupuje servis za slanje poruka na mobilnim telefonima WhatsApp, a posao je vrijedan 16 milijardi američkih dolara.

 

Ovaj dogovor će dozvoliti WhatsAppu da ima svoj nezavisni odbor.

WhatsApp je aplikacija za mobilne telefone koja dozvoljava korisnicima da razmjenjuju poruke bez plaćanja troškova telekoma. Ovo je najveća Facebookova akvizicija i dolazi skoro nakon dvije godine nakon što je firma Marka Zuckerberga zaradila 16 milijardi dolara prodajom dionica. Kupovina će se obaviti sa dionicama vrijednim 12 milijardi i sa četiri milijarde dolara u gotovini.

„Ovaj posao podržava Facebookovu i WhatsAppovu zajedničku misiju u boljem povezivanju cijelog svijeta tako što se, na efikasan i pristupačan način, osiguravaju osnovne internetske usluge”, navodi se u saopćenju Facebooka.

Odvojen servis

Vrijednost kupovine WhatsAppa iznosi blizu devet posto vrijednosti Facebooka na tržištu i veća je od bilo kojeg posla koji su napravili Google, Apple ili Microsoft. Najveći posao koji je napravio Google, kupovina firme Motorola Mobility iznosio je 12,5 milijardi, Microsoft je kupio Skype za 8,5 milijardi, dok Apple nije napravio nijednu kupovinu vrijednu više od milijardu dolara. Facebook, koji ima više od 1,2 milijardi članova, saopćeno je kako će WhatsApp i dalje biti odvojen servis, kao što je urađeno i sa Instagramom koji je kupljen za blizu 715,3 milijuna dolara.

WhatsApp ima više od 450 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnom nivou. U poređenju, Twitter je na kraju 2013. godine imao 241 milijuna.

Izvor