Facebook prati sve što radite na internetu, evo kako ga spriječiti

Facebook namjerava koristiti povijest pretraživanja iz vašeg preglednika kako bi oglašivačima omogućio što bolje ciljanje oglasa, zbog čega će biti teže no ikad izbjeći takvo oglašavanje (ako je to ono što želite, naravno).

To se može izbjeći ili bar otežati.Dosad su informacije te vrste prikupljali temeljem vašeg lajkanja. Sad će – baš kao i Google, Yahoo i njima slični – pratiti i što pretražujete te koje sve stranice posjećujete, piše tportal.

Malo je vjerojatno da će s pronađenim informacijama učiniti nešto što bi vam izravno naštetilo, ali izvjesno je kako će biti prodane nekome čije vam se namjere i metode ne moraju sviđati.

Srećom, postoji način kako ih možete spriječiti u njuškanju po vašem pretraživanju (ili im to barem otežati), a da pritom ne odustanete u potpunosti od korištenja društvenih mreža.

Možda nećete moći povući podatke koje ste im već dali, ali ćete im onemogućiti prodaju podataka o tome što radite sad online i što ćete raditi u budućnosti, a i ukloniti povezanost s različitim vrstama oglasa.

Kako spriječiti korištenje povijesti surfanja

Korak prvi

Otvorite web odredište Digital Advertising Alliance i dozvolite skeniranje preglednika kako bi otkrili koje tvrtke prate vašu povijest surfanja. Kad je popis gotov, kliknite na tab Companies Customizing Ads For Your Browsers, smješten odmah iznad rezultata.

Korak drugi

Pronađite na popisu Facebook Inc. Označite kućicu odmah pored njega, pa kliknite na dugme Submit your choices u donjem desnom kutu.

Isto možete postići i ako označite kućicu desno uz opciju Select all shown pri dnu stranice. Možete i manualno prolistati popis te označiti i druge kompanije.

Korak treći

Pojavit će se skočni (pop-up) prozor, koji će vas obavijestiti kad je zatražena opcija dostupna. Ponovite postupak u svim preglednicima u kojima koristite Facebook ili to namjeravate napraviti.

Ako ste odabrali opciju uklanjanja svih web odredišta, sjetite se redovno provjeriti nisu li se ponovno nakupili.

Kako spriječiti korištenje mobilne povijesti surfanja (iOS)

Korak prvi

Kucnite na Settings, listajte prema dolje dok ne nađete opciju General. Odaberite ju, pa odaberite opciju Restrictions, koja se nalazi pri dnu. Unesite četveroznamenkastu lozinku ako aplikacija to od vas zatraži.

Korak drugi

Kad se nađete u odjeljku Restrictions, kucnite plavi link Enable Restrictions na vrhu stranice. Ako već niste, ponovno unesite lozinku i skrolajte do odjeljka Privacy. Odaberite opciju Advertising i uključite opciju Limit Ad Tracking, koja se nalazi pri dnu stranice.

Kako spriječiti korištenje mobilne povijesti surfanja (Android)

Otvorite aplikaciju Google Settings. Odaberite opciju Ads pri dnu stranice i označite kućicu odmah uz Opt Out of Internet.

Reklama