Facebook danas lansira Facebook at Work

Mjesecima se čeka novost od Facebooka, proizvod koji bi mogao unaprijediti poslovnu komunikaciju. Riječ je o usluzi koja je do sada bila poznata pod radnim naslovom FB@Work, a čini se da će proizvod danas konačno biti dostupan, u vidu aplikacija za iOS i Android te verzije za web, ali samo za određene tvrtke.

Kako piše TechCrunch a prenosi Netokracija, aplikacije će biti dostupne pod jednostavnim nazivom Work (u skladu s ostalim nazivima ostalih nedavno objavljenih aplikacija Rooms, Groups…), a postojat će i verzija Facebook at Work koja će biti dostupna putem glavne stranice ove društvene mreže.

Mnogi već koriste Facebook za poslovnu komunikaciju, uz pomoć Messengera, privatnog dopisivanja, te grupa kojima je lako ograničiti vidljivost, a djeluju poput foruma u kojima se mogu voditi razgovori te učitavati dokumenti. Facebook je to očito prepoznao i ovime omogućava poslovima da kreiraju vlastite mini društvene mreže među zaposlenicima, koje će se ponašati upravo poput – Facebooka.

Postojeći ili novi profil

Korisnici, odnosno zaposlenici, koristit će nove profile za poslovne svrhe, ali ako žele, moći će ih povezati s postojećim Facebook profilom. Ova društvena mreža postaje konkurencija brojnim poslovnim društvenim mrežama i alatima za kolaboraciju, kao što je Microsoftov Yammer, ali i LinkedIn, koji je također najavio da se planira upuštati u slične pothvate. I, naravno, ovime se želi stati na rep mailu, koji je i dalje vodeći u poslovnim komunikacijama, ali čija neučinkovitost tjera tvrtke da se okreću alternativnim rješenjima.

Facebook već neko vrijeme testira ovu uslugu s manjim brojem tvrtki, a i sami zaposlenici ove društvene mreže imali su ju priliku iskusiti. Danas bi se aplikacije trebale naći u trgovinama aplikacijama (nije još poznato hoće li biti ograničene samo za američko tržište ili će biti dostupne i šire), a početna ciljana skupina su tvrtke s više od 100 zaposlenika.

Također nije poznato kada će usluga biti dostupna ostalim tvrtkama, koliko će aplikacija koštati ili će biti besplatna pa će se monetizirati oglasima… Za sada oglasa nema, a ni mogućnosti povezivanja s vanjskim aplikacijama, a The Wall Street Journal pretpostavlja da će sve funkcionirati po modelu pretplate.

Ciljana skupina već koristi Facebook

Prema riječima Facebookovog Larsa Rasmussena, ova društvena mreža na poslovnoj verziji radi već 10 godina (podsjetimo, Facebook će uskoro napuniti 11), jer je FB@Work baziran na načinu na koji njegovi zaposlenici komuniciraju, dijele novosti, planiraju sastanke i dijele dokumente. Upravo zbog toga samouvjereno nastupaju na tržište koje je već dobrano zasićeno. I sam Mark Zuckerberg zaposlenicima obavijesti šalje putem vlastite (poslovne) društvene mreže.

Upravo je tu snaga Facebooka – korisnici, zaposlenici, u većini već koriste ovu društvenu mrežu i neće im biti problem naviknuti se na novo sučelje, jer im je ono već poznato. No, poslovni svijet je nešto u čemu se ova društvena mreža još nije našla – prikupljanje podataka o korisnicima nešto je što se neće svidjeti mnogim tvrtkama (iako je naglašeno da se u poslovnoj verziji oni neće prikupljati), a ne zaboravimo i da mnoge tvrtke onemogućuju pristup društvenim mrežama zaposlenicima u radnom prostoru. Hoće li se one doista okrenuti jednoj društvenoj mreži za poboljšanje komunikacije i produktivnosti?

Izvor

Prethodni članakPredstava “Šmizle” igra u Vitezu
Sljedeći članakSveučilište u Vitezu objavilo natječaj za instruktivnu nastavu