Facebook će direktno upozoravati korisnike na lažne vijesti o korona virusu

Facebook će ubuduće slati upozorenja direktno korisnicima koji čitaju lažne vijesti o korona virusu, priopćio je izvršni direktor te kompanije Mark Zuckerberg.

Facebook je tijekom ožujka ukinuo na “stotine tisuća” sadržaja vezanih za korona virus koji bi “mogli da predstavljaju neposrednu opasnost po zdravlje”.

Korisnici Facebooka koji kliknu na tu vrstu lažnih vijesti, komentiraju ih ili ih dijele, ubuduće će dobijati poruku da konsultiraju sigurne izvore informiranja poput Svjetske zdravstvene organizacije, navodi Zuckerberg u svom blogu.

Facebook je do sada preusmjerio “gotovo dvije milijarde korisnika”, što je praktično cjelokupno članstvo ove društvene mreže, na sajtove državnih organa zdravlja. Rezultat je “više od 350 milijuna korisnika koji su kliknuli na naše poruke, dodaje Zuckerberg.

Ukoliko se pokaže da je neka informacija lažna ili neprecizna, ali ne predstavlja “neposrednu opasnost”, Facebook onda postavlja “oznaku upozorenja”. Prema podacima te društvene mreže, 40 milijuna objava je tijekom ožujka dobilo tu oznaku što je u 95 posto slučajeva navelo korisnike da ih ne čitaju.