Fabrika madraca Nobil uskoro širi broj partnera za plasman širom BiH

Od kada je puštena u rad nova proizvodna hala Nobila iz Nove Bile kod Travnika krajem 2017. proizvodnja u ovoj firmi povećana je za čak 50%. U ovom pogonu rade se jastuci, posteljine, jorgani, nadmadraci i navlake za madrace. Ipak, kako kažu iz Nobila za eKapiju, to im nije dovoljno, pa ima prostora za rast i širenje, što svakako i planiraju u skorije vrijeme.

“U ovoj godini planiramo renovirati nekoliko prodajnih objekata u BiH. Što se tiče širenja, u dogovorima smo s novim partnerima po gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima će se uskoro naći naši proizvodi”, navode iz ove firme.

Osim toga, Nobil će uložiti značajan novac u mašinski park i nove tehnologije, kako bi mogli raditi što kvalitetnije proizvode za što kraće vrijeme. Također, žele proširiti tržišta na koja plasiraju svoje proizvode.

“Europska unija je naše najznačajnije tržište trenutno. Zemlje s kojima najviše radimo su Slovenija, Njemačka i Italija. Također, u posljednje vrijeme se sve više baziramo na tržište BiH. Naš cilj je konstantno širenje kako po europskim zemljama, tako i na domaćem tržištu.

U prošloj godini su premašili sva očekivanja kako na europskom tako i na domaćem tržištu. Ostvarili su značajan rast, te povećali broj zaposlenih radi, kako ističu, što kvalitetnije usluge.

“Trenutno imamo oko 90 zaposlenih, a svakako planiramo nova zapošljavanja s proširenjem proizvodnih kapaciteta.

Iz Nobila poručuju da konstantno uvode inovacije u proizvodnju čime prate svjetske trendove izrade madraca i kreveta i tako ubrzavaju proizvodnju.

Europske države, a sa sigurnošću možemo da kažemo i svijet, su prepoznali kvalitet bosanskohercegovačke industrije namještaja, tako da Nobil već duži niz godina nudi madrace koji su jednako kvalitetni kao i proizvodi bilo kojeg europskog proizvođača.

Ističu da su kupci iz Europske unije vrlo zahtjevni po pitanju kvaliteta i roka isporuke. Međutim, kako kažu, svojom ponudom uspijevaju zadovoljiti sve njihove zahtjeve.

“Mnogo toga se promijenilo do danas. U ovih 30 godina, koliko poslujemo, narasli smo od firme koja je imala 6 zaposlenih do firme koja ih sada ima više od 90. Godine rada i truda su učinile svoje, te je danas kvalitet naših proizvoda prepoznat u cijeloj BiH, ali i u zemljama EU. Proširili smo našu firmu i proširili asortiman, te sada imamo salone po čitavoj državi.”

Firma Nobil ima osam “studija spavanja”, i to: Nova Bila, Zenica, Sarajevo, Tuzla, Prijedor, Bihać, Mostar i Trebinje.

“Naše proizvode možete pronaći i na raznim lokacijama kod naših partnera. Također, od nedavno imamo svoju online trgovinu preko koje možete sigurno i iz vlastitog doma kupovati naše proizvode.

Najveći dobavljači sirovina za Nobil su Boyteks, Texum, Vitafoam. Kako ističu, na domećem tržištu surađuju s Carllatom i Veteksom.

“Nažalost, u BiH nemamo proizvođača sirovina za proizvodnju madraca, te zbog toga sami proizvodimo neke od sirovina.”