F BiH: Započela isplata mirovina za ožujak

Isplata mirovina za ožujak u Federaciji BiH započela je danas. Direktor Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH Zijad Krnjić ranije je potvrdio kako ima dovoljno sredstava za isplatu, iako su prihodi od doprinosa krajem ožujka bili slabiji.

Kako bi se svim umirovljenicima omogućilo da dobiju i preuzmu svoje mirovine u aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa Federalni stožer civilne zaštite usvojio je izmjene naredbi u vezi s kretanjem osoba starijih od 65 godina, kojima im je omogućeno kretanje od 8,00 do 12,00 sati tijekom ovoga tjedna.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez sinoć je na redovitoj press-konferenciji pozvao sve građane da se u tom razdoblju po mogućnosti suzdrže od izlaska.

Također, apelirao je i na starije sugrađane koji su dobili mogućnost da izađu, ukoliko to nije neophodno, ukoliko svoje potrebe mogu završiti uz pomoć obitelji, susjeda, prijatelja da to i učine.

Najavio je i praćenje situacije i sukladno tomu će se dalje predlagati mjere ukoliko bi se pojavile izvanredne situacije.

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako odluka da se osobama starijim od 65 godina dozvoli izlazak kako bi obavili obveze nije “poziv za šetnju”.

Istaknuo je da je sve spremno za aktivnosti koje su počele jutros u vezi sa odobrenjem kretanja osobama starijim od 65 godina i u koordinaciji sa MUP-om koji će sve aktivnosti nadzirati.

“Ovo nije dopuštenje za šetnju, već dopuštenje da obave svoje obaveze u trgovinama, poštama i slično. Zamolili smo ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Ukoliko vidimo da se mjere ne poštuju morat ćemo donijeti druge naredbe, zabraniti ostalim građanima u tom periodu izlazak ili ukinuti dopuštenje izlaska umirovljenicima”, poručio je Solak.