F BiH: Tijekom proteklog dana nova 24 oboljela od COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testiran je 471 uzorak, od kojih je 24 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (11), Zeničko-dobojskom, (1) Hercegovačko-neretvanskom (2) i Kantonu Sarajevo (10).

U Federaciji BiH do sada je testirano 45.457 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.397 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 981 pacijent, dok je trenutno aktivan 371 slučaj pozitivan na COVID-19.

 Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva. 

“Registriranje novih slučajeva u proteklom razdoblju upozorava na neophodan maksimalan oprez svih građana. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora.

Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Od 14.6. primjenjuje se nova Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Prethodni članakVL: Sporazum HDZ-a i SDA o izborima u Mostaru te Domu naroda FBiH i Predsjedništvu
Sljedeći članakPOČIVAO U MIRU BOŽJEM: U četvrtak posljednji ispraćaj Miroslava Šantića (32)