F BiH: Povećanje mirovina za 2,8 posto, i to od kolovoza

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike umirovljenika da će biti usklađene sve mirovine, osim onih najviših, za ovu godinu, i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o MIO, a bit će isplaćeno s mirovinama za kolovoz, 5. rujna ove godine. Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine, piše Fena.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o MIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina.

– Umirovljenici su se pokazali kao faktor stabilnosti tijeom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. srpnja i zato smo u mogućnosti s mirovinom za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o MIO. Mi smo i dosad surađivali korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o MIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i tko god bude na čelu Zavoda MIO, vi umirovljenici ste osigurani zakonom – kazao je  Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio kako je dosad ispoštovan svaki dogovor s umirovljenicima te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o MIO, podsjetivši kako je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i u skladu s tim, pripremane korekcije.

– Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati mirovine, ali je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Važno je da je naš mirovinski sustav na zdravoj osnovi – kazao je Krnjić.

Predstavnici umirovljenika su Novaliću i Krnjiću ukazali na status umirovljenika od kojih većina, kako su istaknuli, žive od minimalne mirovine, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o MIO daje veliku sigurnost u redovitoj isplati mirovina, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji regulirajuu izvanredno usklađivanje.

– Odlazimo odavde zadovoljni jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je “korona zakonom” bilo suspendirano usklađivanje mirovina koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali jamstvo isplati mirovina na dostignutoj razini. To je nama značilo puno – kazao je Mehić.

Od stupanja na snagu novog Zakona o MIO 1. ožujka 2018. godine, ikzvanredno su usklađene stare mirovine za deset i pet posto, sve minimalne mirovine, a zatim je uslijedilo i njihovo redovito usklađivanje.

Prethodni članakJKP Vitkom: Obavijest za potrošače koji se opskrbljuju vodom s izvorišta”Kremenik”
Sljedeći članakVITEZ: Večeras i službeno započinje s radom najmodernija i najsuvremenija samouslužna autopraonica – “Cirko”