Ex Ponto izveden i u Vitezu

Zahvaljujući , ponajprije, uglednom odvjetniku, putopiscu, kolumnisti, kulturnom djelatniku…, akademiku Josipu Muselimoviću,  Vitežani i građani iz susjednih općina u četvrtak navečer su uživali u predstavi, ili je bolje reći u recitalu Ex ponto, u povodu stote obljetnice izdanja prve knjige Travničanina, nobelovca Ive, Andrića.

“Ex Ponto -100 godina samoće” je naziv događanja kojeg su na scenu postavili članovi HKD “Napredak” Zagreb u povodu 100. obljetnice tiskanja knjige “Ex Ponto” Ive Andrića u Zagrebu. Prvi nastup je održan u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

“HKD Napredak Zagreb je s Maticom Hrvatskom Mostar organizirao gostovanje u Mostaru na Mostarskom proljeću, uz potporu Hrvatske elektroprivrede, a akademik Josip Muselimović posebno je izrazio želju i organizirao gostovanje u Vitezu na čemu smo mu iskreno zahvalni i sto smatramo uistinu posebnim događajem. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u organizaciji, bili su nam sjajni domaćini”, kazao je za portal Vitez.info mag.art.Miljenko Puljić dugogodišnji ravnatelj Zagrebačke filharmonije i predsjednik HKD Napredak Zagreb.

Tekst je priredio mag.art.Niko Pavlović glumac i dugogodišnji direktor Kazališta Komedija, a mag.art. Miljenko Puljić dugogodišnji ravnatelj Zagrebačke filharmonije i predsjednik HKD Napredak Zagreb je odabrao glazbu. Naredno gostovanje nakon Viteza je krajem svibnja u HNK Varaždin.

Na kraju izvedbe, glumica Tina Laco je pročitala isječak iz kolumne Josipa Muselimovića „Od kada je Stari Travnik postao“, a sam Muselimović svoje Otvoreno pismo iz također svoje kolumne objavljene u Večernjem listu „Središnja Bosno kolijevko naša“, „upućeno“ velikom Ivi Andriću u kojemu, uz ostalo,  kaže: „Prije dvadesetak godina tvoju i našu Bosnu obeščastiše prekodrinski i dejtonski silnici. Po pitomim brežuljcima vijore se zastave nepoznate našem svijetu. Nije to više rumena i pohotna jabuka, nego umorna starica koja samo što oči nije sklopila. Diplomat ste. Mnoge jezike znate. Čuo sam da razumijete aramejski jezik kojim je govorio Isus. Kad je već tako-molimo Vas-pođite  do Visokog Nebeskog predstavnika, objasnite mu i zamolite da Vašoj i našoj Bosni otkopča  luđačku košulju i pusti je u miru živjeti. Inače, belaj nam se sprema…“

Reprezentativna dvorana  hotela „Central“ bila je puna što je, rekli bismo i dodatno inspiriralo izvođače, poznate hrvatske glumce, pa su prisutni uživali u nesvakidašnjem kulturnom ugođaju i izvedbi glumaca i glazbenika koji do sada nisu gostovali u Lašvanskoj dolini. Jer, bili su više nego zadovoljni  gostoprimstvom, posjetom i dugotrajnim i burnim pljeskom na kraju izvedbe. No, to za izvođače nije bio kraj, jer na binu se popela veća skupina mladih kazalištarac, članova vrlo uspješnog i popularnog Gradskog kazališta mladih iz Viteza Željeli su se fotografirati  s „kolegama“ iz Zagreba, što im je bez problema i uspjelo. A onda je „predstava“ nastavljena razgovorom glumaca s glumcima, razmjena iskustava,  traženjem i dijeljenjem savjeta…, a može se reći, na obostrano zadovoljstvo. A mladim viteškim glumcima, susret za dugo sjećanje i lijepu uspomenu.