Evo u koje države državljani BiH ne bi trebali putovati

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojim službenim internet stranicama objavilo je popis zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati.
Ovaj popis postoji već mjesecima i još uvijek je ”na snazi”. O kojim zemljama je riječ?

Jemen
Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji. Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost izravnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u izvandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate.
Libija
Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već događale ili se događaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u suradnji s rukovodstvima kompanija i poduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Veleposlanstvom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak
Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uvjeti. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.
Ukrajina
Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.
Sirija
Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebice na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.
Na stranicama Ministarstva također se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku.

Prethodni članakPlanirano smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija
Sljedeći članakOlujno nevrijeme poharalo Hrvatsku, poginula jedna osoba