Evo kakva nas zima očekuje

Američka meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece prosinac, siječanj i veljaču.
Sjevernu Europu i dijelove zapadne uvrope već na samom početku očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje će u ta područja donijeti velike količine padalina, prognozira AccuWeather.

I dok početak zime u većem dijelu Europe neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine. Područje od juga Španjolske, preko Italije pa sve do balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španjolske pa sve do balkanskog poluotoka – pišu prognostičari AccuWeathera.

Dok će zima na sjeveru Europe biti obilježena većim količinama padalina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše.

To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tijekom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka – piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja.

Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovini zime, odnosno krajem siječnja i tijekom veljače.

Prethodni članakNogometni klubovi iz BiH dobit će milion KM pomoći iz UEFA-e
Sljedeći članakProjekt „Moja kosa tvoja kosa“