Evo kako se u BiH riješava problem pada nataliteta: poticaji za tele 450, a za dijete 200 KM

Svaki mjesec statistički podaci pokazuju kako je u BiH izraženija stopa mortaliteta nego nataliteta. I tako iz godine u godinu..Samo u Federaciji je ove godine upisano 19 tisuća manje osnovaca nego prošle godine. Ne čudi što se parovi teže odlučuju za djecu budući da u BiH nema dječijeg doplatka, ili je on minimalan.

-Prije dva miseca otelila mi se krava i porodila žena – kaže za Slobodnu Dalmaciju jedan hercegovački farmer. – Za tele ću, kad doreste do junice, dobit 450 maraka, a za dite 200 maraka.

Stručnjaci kažu da je depopulacija najizraženija u razvijenim zemljama jer mladi bračni parovi ne žele imati više djece zbog posla, karijere, hedonizma.

No što je s BiH koju “ne muče” svi ti problemi, gdje većina nema nikakva posla osim “praviti djecu”? Oni su toliko materijalno ugroženi da se ne usude ženiti i udavati, a samim tim ni rađati djecu.

Zbog svega toga ne treba čuditi što se Hrvatice iz BiH odlučuju “srediti” boravak i rađati u Hrvatskoj gdje su porodiljne naknade i dječji doplatak ipak vrijedni truda. Kako piše Slobodna Dalmacija, Hrvatska se već desetljećima “hrani” upravo Hrvatima iz BiH.

Izvor

Prethodni članakFOTO: Pješčana igra na plaži ili umjetnost
Sljedeći članakFOTO: Loša godina za viteški med