Evo kada možemo očekivati prvi snijeg u 2023. godini: Stižu nova zahlađenja

Protekli dani u Bosni i Hercegovini ljubiteljima snijega nisu protekli onako kako su planirali. Neuobičajeno za ovo doba godine snijega nije bilo tijekom blagdana a najviše se očekivao protekle noći kako bi osjećaj bio potpun. Sniježni pokrivač nismo imali priliku vidjeti ali dodatno su sve iznenadile natprosječno visoke temperature za ovaj period koje su “vladale” zadnjih nekoliko dana u 2022. godini, s njima smo ušli i u novu 2023. godinu. USKORO ZAHLAĐENJE Nakon natprosječno visokih temperatura u ovo doba godine stižu i očekivana zaglađenja. Prema tvrdnjama Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, niže vrijednosti temperatura možemo očekivati od 8. i 9. siječnja, moguće je da budu i ispod nula stupnjeva Celzijusa. Ni to nije ono što je uobičajeno za mjesec siječanj, to je natprosječno visoka temperatura ali eto u kontekstu ovog trenda visokih temperatura od 8. siječnja možemo  očekivati značajniju promjenu temperaturnog režima i pad vrijednosti temperatura zraka kako minimalnih tako i onih maksimalnih.

Dolaskom nižih temperatura stižu i nove oborine koje ćemo prvo imati priliku vidjeti na planinama a zatim u nižim nadmorskim visinama. Padom temperatura možemo očekivati padavine koje će preći prvo na planinama u snijeg tako da od 10 siječnja  možemo očekivati sniježne padavine u nižim nadmorskim visinama. Obzirom da je to dosta dalek period i da je vrijeme posebno kada su padavine u pitanju teško se prognoziraju na tako dug vremenski period, pratit ćemo razvoj situacije, ono što nam daje naš numerički modeli – govori Krajinović za Hayat.ba.

VREMENSKA PROGNOZA DO SRIJEDE

Prema mjerenjima u 10 sati danas je u Bosni i Hercegovini najtopliji bio Bihać sa 16 stupnjeva Celzijusa. Temperature izmjerene u drugim gradov ima: Livno i Zenica 3 stupnja, Bjelašnica i Ivan Sedlo 4, Sanski Most, Sarajevo i Široki Brijeg 5, Tuzla 8, Mostar 9, Neum 11, Gradačac 13, Bihać 16 stupnjeva. U većem dijelu naše zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Nešto više oblaka može biti u zapadnim područjima Bosne. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne je moguća magle. Vjetar slab južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 11 do 17 stupnjeva.

U ponedjeljak  pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 12 do 18 stupnjeva. U utorak pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne magla. Poslije podne u većem dijelu Bosne porast oblačnosti. Jutarnja temperatura od 3 do 9, a dnevna od 10 do 16 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. U srijedu jutro pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tijekom dana. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 5 do 11, na jugu do 15 stupnjeva.