Europski dan doniranja i presađivanja organa

Donatorska-karticaEuropski dan doniranja i presađivanja organa, na prigodan način obilježen je i u Srednjobosanskoj županiji. Naime, ovaj Dan, odlukom Vijeća Europe obilježava se svake druge subote u listopadu tekuće godine, a u Srednjobosanskoj županiji to je organizirano u Vitezu.

Vrijedni članovi Upravnog odbora Udruge dijaliziranih i transpaltiranih u ovoj županiji, na čelu s vrijednim i poduzetnim predsjednikom, Tomislavom Žuljevićem, ispred Tržnog centra FIS, postavili su promotivni štand na kojemu su dijelili promotivno-edukativne letke i brošure, razgovarali s građanima o prevenciji bolest i načinu liječenja i mogućih transplatacija unutarnjih organa. Na štandu je nuđeno i omogućeno potpisivanje donorskih kartica koje je, za godinu dana u Srednjobosanskoj županiji potpisalo više od 600 građana. U subotu u Vitezu to su, među prvima, učinili Nikola Matković, stomatolog iz Viteza, Miloš Čukvas iz Novog travnika, aktivni pomažući član Udruge, Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane BiH…!

„I na ovaj način, kao i s nizom drugih aktivnosti i akcija (predavanja, tribine…) pokušavamo „probuditi” svijest građana i pokrenuti iz uspavanosti transplantacijsku medicinu u BiH koja je na samom europskom dnu”, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruge dijaliziranih i transplatiranih u Srednjobosanskoj županiji. Kazao je, također, da su iz ove županijske Udruge pokrenuli i inicijativu kako bi se kroz proceduru izmjene i dopune federalnog Zakona o transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi, unijela i dopuna kojom se regulira pravo i mogućnost darivanja organa građanina građaninu, bez obzira jesu li u srodstvu, što se u sadašnjem zakonu izričito traži.

„To su europske stečevine, a i mi u Bosni i Hercegovini takve trendove moramo slijediti i zakonski omogućavati”, poručio je Tomislav Žuljević.

Z. Čilić

Promotivni-stand