Europski dan darivanja organa i zahvale donorima (EODD)

EDQM / Vijeće Europe svake godine u drugoj zemlji organizira Europski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) kako bi podigli svijest građana  o važnosti davanja organa, kao načina spašavanja i poboljšanja života.

EODD se obično održava druge subote u 10. mjesecu  i ima za cilj potaknuti javnu raspravu i razmišljanje o ovoj temi.

Standardi koje je postavio EDQM / Vijeće Europe su ti koji osigurava darivanje  i transplantacije organa u Europi odgovorno, etično, profesionalno i nekomercijalno

EODD također želi poziva medicinsku zajednicu i nositelje  politika širom Europe da razmisle o važnosti ove terapije koja spašava život.

Prije svega, EODD je prilika da oda počast svim darivateljima organa i njihovim obiteljima te zahvalim stručnjacima za transplantaciju u cijeloj Europi čiji naporan rad pomaže spasiti živote i poboljšati kvalitetu života mnogih ljudi.    

Što se tiče Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju donacija i transplantacija organa, stojimo jako loše i iz godine u godinu padamo na ljestvici Europskih i Svjetskih zemalja i ako se ovako nastavi, transplantacija i transplantacijska medicina bit će u potpunosti uništena u našoj zemlji.

Pitanje je kome to odgovara i kome je to u interesu!?

U BiH je oko 3000 pacijenata na dijalizi, koja je usput rečeno, najskuplji način liječenja.

Od ovog broja 2/3 pacijenta je u FBiH dakle oko 2000, 1/3, što znači oko 700 oboljelih bubrežnih bolesnika  bi moglo biti transplantirano, a mi ove godine do 01.09.2019. imamo samo 7 (sedam) transplantacija. Toliko transplantacija u Svijetu se uradi svaki 60 minuta.

Na neažurnim listama u Centru za transplantacijsku medicinu koji je pri FMZ, nalazi se oko 230-240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubrega (razlika između 700 i 240 su pacijenti koji nisu obrađeni za transplantaciju) i oni bez nade čekaju na najvažniji poziv u životu, jer je sve manje transplantacija u BiH.

Na listi čekanja za transplantaciju jetre je nešto više od 20 pacijenta a za transplantaciju srca oko 15-16 pacijenta.

Kada je riječ o pacijentima koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća, oni su u bezizlaznoj situaciji jer se transplantacija srca i pluća uopće ne radi u BiH a transplantacija jetre vrlo rijetko.

Dakle teško oboljeli srčani, plućni, jetreni , bukvalno su osuđeni na smrt.

Ovi porazni rezultati u transplantacijskoj medicini, sve manje spašenih života i zbog katastrofalnih uvjeta na dijalizama, pacijenti su primorani učiniti ono najgore a to je ponovo iziđi na ulicu te protestima i isključenjima sa dijalize,natjerati prije svega politiku a zatim i naše glavne kliničke centre u Sarajevu i Tuzli da se probude i da napokon krenu u jednu plansku realizaciju transplantacijskog programa, a zato imaju odličan alat u Izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenje koji je usvojen još u 11. mjesecu 2017.

Kako objasniti situaciju da je KCUS radio više transplantacija 1975. (da dobro vidite godinu 1975.) nego što radi danas. U KCUS nije urađena niti jedna transplantacija u zadnjih 14 mjeseci.

To je neoprostivo. Za to vrijeme izgubili smo mnoge živote. Svake godine u BiH na dijalizama umre oko 400 pacijenta.

Zbog svega navedenog, jako je važno obilježiti ovaj dan, Europski dan donacije i transplantacije organa, kako pi privukli pažnju, struke, medija, politike i običnih građana o ovoj temi koja  je jako važna za sve nas.

Jer, 20 PUTA (ne 20%) je veća mogućnost da će nam trebati organ za transplantaciju nego da ćemo i sami biti donor.

Naša Udruga (UDiTB F BiH) zajedno sa Donorskom mrežom u BiH  i naše kantonalne udruge na prigodan način će obilježiti ovaj dan i to u gradovima širom F BiH, Sarajevo, Vitez, Travnik, Kiseljak, Zenica , Kakanj, Visoko a centralna manifestacija sa međunarodnim učešćem biti će u Tuzli na Trgu Slobode 19.10.2019. gdje ćemo ugostiti naše kolege iz Mreže transplantiranih JI Europe (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora. Rumunjska, Bugarska, S. Makedonija)

Sve vas pozivamo u navedene gradove da popratite naše aktivnosti u povodu EDDO.      

https://www.coe.int/en/web/human-rights-channel/organ-donation