Europska unija stavila Bosnu i Hercegovinu na popis sigurnih zemalja

Portugal, koji je predsjedavajući Europske unije, je sastavio novu listu potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim Bosne i Hercegovine, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i Kosovo.

Veleposlanici država članica EU su odobrili novu listu, a odluka će stupiti na snagu ovoga tjedna, saznaje Radio Slobodna Evropa, a kako navode, to će značiti da bh. državljani mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti cijepljeni.

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Europske unije se razlikuju u ovisnosti od države u koju idete, stoga je, ukoliko putujete, najbolje provjeriti s Veleposlanstvom što vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o cijepljenju, međutim, mogući su i dodatni uvjeti.

Europska unija svaka dva tjedna ažurira listu u skladu s epidemiološkim mjerama, a s obzirom na dobru situaciju u Bosni i Hercegovini, ovakva odluka nije iznenađujuća. Prilikom prethodnog ažuriranja liste, dodate su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

U svakom trenutku za bilo koju državu EU može “povući kočnicu” i zabraniti ulazak ukoliko u toj zemlji broj zaraženih pređe 75 na 100.000 stanovnika.