EU produžila mogućnost sankcioniranja političara iz BiH i stavljanja na “crnu listu”

Vijeće Europske unije produžilo je Odluku o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u BiH na osnovu kojih EU može uvesti sankcije bh. političarima ili organizacijama. Odluka je objavom su službenom listu EU već stupila na snagu i važi do 31. ožujka 2022. godine.

Da bi EU sankcionirala nekog dužnosnika iz Bosne i Hercegovina ili organizaciju koja radi na potkopavanju suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH, ustavnog poretka i međunarodne pozicije države, potrebno je da 15 od 17 zemalja dadne zeleno svjetlo, dakle nije potreban konsenzus, piše Klix. 

Ovaj mehanizam još 2011. godine je zamišljen kao alat koji bi trebao primorati bh. političare da intenzivno rade na ispunjavanju uvjeta na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Do sada Europska unija na listu sankcija nije stavila niti jednog političara iz BiH, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.

Ipak, dolaskom Joea Bidena na funkciju predsjednika Amerike i intenzivirana je suradnja s EU zbog čega sada postoje spekulacije da bi EU i SAD mogle krenuti s ujednačavanjem sankcija što bi značilo da se osoba koja je na crnoj listi SAD-a, automatski nađe na listi sankcija EU.

Sankcije se mogu uvoditi i na osnovu dokaza o kriminalu i korupciji, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prethodni članakNa zahtjev JU Bolnice Travnik, Bossil i LKW Vitez donirali dva respiratora
Sljedeći članakDanas je Veliki četvrtak!