EU pokreće Program za oporavak od poplava u BiH u vrijednosti od 43,52 milijuna eura

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 milijuna eura, od kojih EU sufinancira 42,24 milijuna eura, kako bi se pomoglo poplavama pogođenim sredinama u BiH.

S ciljem da se omogući normalizacija životnih uvjeta u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do listodapa 2015. Odgovarajući ugovor za provedbu Programa je potpisan danas s UNDP-om.

Financijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH dr. Renzo Daviddi je izjavio: “Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje.”

Procjena potreba za oporavkom, koju su sprovele domaće vlasti uz pomoć Europske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke, ukazuje da je gotovo milijun stanovnika Bosne i Hercegovine pogođeno poplavama. Zbog toga je pružanje pravovremene i koordinirane pomoći za normalizaciju životnih uvjeta prioritet za Delegaciju Europske unije u BiH.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se Europska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Bruxellesu u srpnju. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje ceste i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starija lica, porodice s djecom i osobe sa posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima Bosne i Hercegovine u prevazilaženju posljedica svibanjskih poplava.