Etički kodeks podijelio zastupnike u Saboru KSB

Zbog neslaganja dijela zastupnika prijedlog etičkog kodeksa izabranih zastupnika u Skupštini SBK iz forme prijedloga vraćena je u formu nacrta, javio je Drukčiji radio.

Naime, dok je dio zastupnika smatrao da etički kodeks, odnosno pravila ponašanja zastupnicima nisu potrebni, neki su mišljenja da pravila ponašanja moraju jasno biti propisana, treći su smatrali kako je ovako napisan kodeks zapravo povreda demokracije.

Zastupniku Anti Lozančiću čini se kako kodeks zastupnike stavlja u poziciju učenika u školi.

“Ne znam šta je ovo, nas zastupnike izgleda treba svesti na učenike u srednjoj školi, još uvesti i šibu. Ovo je udar na demokraciju. Zastupnici su izravno izabrani od strane naroda da slobodno iznose stavove i mišljenja, imamo i zastupničke iskaznice koje nam garantiraju imunitet za sve što kažemo za govornicom. Ovime sami sebi stavljamo okove tako da ne možemo iznositi slobodu mišljenja”, rekao je Lozančić.

Dopresjedavajuća Skupštine Ljubinka Atanasijević kazala je kako kodeks neće moći puno utjecati na to kako će se zastupnici ponašati.

“Prijedlog, pa nacrt i materijali predugo krčkaju, čekaju neko naše rješenje. Mi ćemo morati ovaj papir usvojiti, ne znam zbog čega se opiremo. Na to kako se netko od nas ponaša ovaj papir neće moći puno utjecati”, rekla je Atanasijević.

Da u kodeksu nema ništa novoga osim uljudnog, finog i kulturnog ponašanja smatra zastupnik Elvedin Mušanović.

“Šta sad treba, kad netko dođe ovdje i ne sviđa nam se, da ga gađamo flašom? Da pravimo scene slične kao u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona? Ako se već vraćamo na kućni odgoj, bonton, jedno uljudno, fino, primjereno i kulturno ponašanje, u ovom kodeksu onda ništa novo nije napisano”, rekao je Mušanović.

Zastupnik Ilija Nakić smatraju da bi i druga tijela vlasti trebala imati etički kodeks.

“Povjerenstvo za borbu protiv korupcije ima pravo i obavezu da propiše kodeks ponašanja i svim drugim pojedincima u tijelima vlasti. Nije isključeno da ćemo se u narednom periodu baviti ovom tematikom. Ako Skupština ima kodeks, trebale bi ga imati i druge institucije u strukturama ovog kantona”, rekao je Nakić.

Premijera Lendu, na kraju, pitali smo treba li Vladi SBK sličan kodeks.

“Mi s tim nemamo problema, ali ako treba nije problem da i mi doneseo jedan kodeks”, kazao je Lendo.

Prethodni članakBojan Vidović novi predsjednik OO HDZ 1990 Vitez
Sljedeći članakWHO proglasio koronavirus globalnom prijetnjom