Epidemija gripe stigla i u BiH, domovi zdravlja puni

Domovi zdravlja posljednjih dana puni su pacijenata, od onih najmlađih do najstarijih. Izuzetno hladno vrijeme koje vlada sa sobom je donijelo i gripu.

Epidemija je krenula. U domovima zdravlja za Večernji list potvrđuju da je povećan broj pacijenata zbog gripe.

Bolesni smo i ja i dijete, a povišena tjelesna temperatura nije zaobišla ni muža. U obitelji je više članova u gripoznom stanju. Ovdje smo došli da nam daju neke lijekove”, govori nam žena u Domu zdravlja u Mostaru.

Premda bh. službe još ne daju nikakve informacije vezane uz gripu u ovoj zemlji, sigurno je kako se pojavio podtip gripe H3N2. Simptomi su takvi da bolest nastupa naglo, s visokom temperaturom iznad 38 stupnjeva.

Visoka temperatura potraje nekoliko dana, a prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i glavobolja. Gripu je potrebno odležati. U Udruzi liječnika obiteljske medicine u Federaciji BiH ističu da oni pacijenti koji su na vrijeme cijepljeni nemaju razloga za brigu.

Cijepljenje je trebalo uraditi u listopadu i studenom prošle godine, tako da su se dosad trebala stvoriti antitijela i otpornost protiv gripe. Oni koji nisu cijepljeni moraju poduzeti čitav niz mjera kako bi se zaštitili i kako ne bi druge zarazili. Važno je prati ruke, ne dodirivati usta, nos, oči neopranim rukama… izbjegavati, koliko je moguće, mjesta gdje se okuplja više ljudi.

Prethodni članakPrometni kolaps u većem dijelu Bosne: Snježne padavine stvorile probleme vozačima i pješacima
Sljedeći članakUG “Svjetlo” iz Viteza organizira humanitarnu zabavu uz gosta večeri – Matu Bulića